A selyemchiffon felhasználási lehetőségei.

Mindkét elnevezése egyaránt használatos. Hol egyikkel, hol másikkal találkozunk, de mindkét név ugyanazt az anyagot jelöli.

 

A Mousseline a Crépe Gerogette-hez hasonlóan matt felületű, opálos hatású, pókhálószerű selyem­fajta. Bizonyos fényviszonyok között enyhén csilloghat, de ez nem igazán jellemző rá. Az előbb emlí­tettnél is ritkább szövésű, nagyon sérülékeny anyag (könnyen kihúzódnak, beakadnak a szálai).

Két­ségtelenül érzékeny, mégis tündéri finomságú blúzok, bélelt, lenge ruhák készíthetők belőle. Sálak, kendők, stólák festésére szintén alkalmas.

 

Nehéz festeni. Úgy érezzük, a festék szinte nem is akar terjedni rajta. Ez a jelenség a szálak közötti rések miatt van. Kellő türelemmel azonban gyönyörű darabok készülhetnek belőle. Mivel áttetsző, az egymás fölé kerülő rétegek csodálatos színkompozíciókat hoznak létre, szinte játszanak a színekkel.

 

Varrásnál ügyeljünk arra, hogy könnyen feslik, szinte leszaladnak a szálak az anyag széléről. Nagyon finom munkát igényel, mert szálai könnyen beleakadnak a tűbe, vagy bármi másba és kihúzódhatnak.

Nagyon vékony, ritka szövésű, a feszítést nehezen viseli, mert eltolódnak a szálak az anyagban és akkor már szinte lehetetlen visszarendezni őket.

 

 

Mousseline anyagvastagságok:

 

Chiffon 3,5   (=15g/m2) sálak, stólák, kendők készítéséra alkalmas

Chiffon 4       (=17g/m2) sálak, stólák, kendők, blúzok, bélelt nyári ruhák, árnyékoló függönyök

Chiffon 6       (=26g/m2) blúzok, szoknyák, ruhák, kendők, sálak, stólák, függönyök