Hogyan állapítsam meg, hogy tiszta selyem-e amit vásárolok?

Magyarországon a textilkereskedelemben tévesen minden csillogó, sikamlós anyagot selyemnek titulálnak és nincs olyan szabályozás, mely alapján meg kellene jelölni, hogy az adott anyag poliészter származék, vagy természetes selyem.

Ebből fakadóan, még a kereskedelemben dolgozók körében is nagy tévedések vannak egy adott anyag valódi összetevőit illetően. Nem mind arany, ami fénylik.

Hogy egy adott textília természetes selyem-e, (=hernyóselyem, =tiszta selyem), nagyon egyszerűen megállapítható: kihúzunk egy szálat az anyagból és meggyújtjuk. Mivel a selyemszál ugyanolyan összetevőjű, mint a hajszálunk, pontosan úgy is viselkedik, amikor elég. Tehát, égett szaruszaga van és hamut ad égés után. Ha poliészter származékkal van dolgunk, az égés közben zsugorodik, olvad és kemény golyócskát kapunk égés után.

Mielőtt megvásárolunk egy selyemnek titulált anyagot a méteráru boltokban, feltétlenül végezzük el ezt a tesztet, mert nagyon sok kellemetlenségtől, csalódástól óvhatjuk meg magunkat általa.

 

A hobbiboltokban kapható, előre csomagolt selyemtermékek (kendő, sál, nyakkendő, stb.) felcímkézett darabáruk, amiken fel van tüntetve az anyagösszetétel. Ezek megbízható termékek, nyugodtan megvásárolhatjuk őket.

Hernyóselyemből számtalan fajta létezik.

 

Léteznek 100%-os tiszta selyemszálból készült textilek, de léteznek pamuttal, kasmírral, gyapjúval kevert selyemszövetek is. A pontos anyagösszetételt a gyártók megjelölik az anyagon. A megnevezésbeli különbség abból adódik, hogy a selyemszálat hogyan szövik, milyen előkezelésen esik át és a végső felülete milyen lesz az anyagnak. (Gondoljunk bele, hogy pamutból is létezik sokféle, a szövésnek, kikészítésnek megfelelő elnevezésű fajta: puplin, stb.)

Még egy fontos információ. A textilgyárak selyem vastagságát moumm-ban adják meg. Ez egy olyan mérőszám, ami azt jelöli, hogy egy négyzetméter anyag, mennyi selyemszálat foglal magában. A váltószám a moumm és a gramm között 4,34.

Tehát, ha egy pongé5-ös selyemsálat vásárolunk, akkor az azt jelenti, hogy egy négyzetméter anyag 22g selyemszálat foglal magában. Ezt nagyon fontos szem előtt tartanunk, mert ebből tudjuk megsaccolni, hogy az általunk megvásárolni kívánt anyag milyen vastag, mit tudunk készíteni belőle.