Adjunk esélyt a gyermeknek, hogy bőre egészséges legyen.

A hernyóselyem antiallergén, kiválóan alkalmas gyermekruhák készítésére.

Manapság egyre több szülőnek okoz gondot, hogy már egészen pici babákon allergiás bőrjelenségeket tapasztal. Sokan nem is tudják mi tévők legyenek  a kétségbeesetten síró gyermek hallatán.

A hernyóselyem bőrbarát, környezetbarát, antiallergén textília.

Talán érdemes lenne elsőként átgondolni, milyen megoldásokat részesítünk előnyben, amikor a gyermek közvetlen és tágabb környezetét kialakítjuk? Milyen közeget teremtünk számára?

Mennyi természetidegen anyag veszi körül a gyermeket? Miből készült a pelenka, rugdalózó, az őt körülvevő tárgyak?

A műanyag, a mesterséges anyagok éppen attól “mesterségesek”, mert nem a természet által előállítottak. A bőr viszont természetes anyag, ezért természetes közegben érzi jól magát. Természetes feltételek között. Bőridegen anyagok társaságára ellenségként reagál. Így próbál védekezni a káros hatások ellen. A műszálas anyagok nem kötik meg a nedvességet, felhalmozzák a meleget és befülled alattuk a bőr.

A gyermek fehérneműje, ami közvetlenül a bőrével érintkezik az első felület, ami körülveszi őt. Azok az anyagok a legmegfelelőbbek, amik a bőr természetes lélegzését, hőmérsékleti egyensúlyát és párologtatását segítik, nem akadályozzák. Mik ezek az anyagok és melyiknek mi az előnye? A teljesség igénye nélkül nézzünk néhányat:

Nyersselyem. (Bourette selyem).  Nagyon érzékeny bőrű csecsemőknél és kisgyermekeknél a gyapjú egészséges, jól bevált alternatívája a nyersselyem. Hőszabályozó tulajdonságai közel azonosak a gyapjúéval. Rendkívül kellemes viselet. Lágyan simogató érzést kelt. Kezelése is roppant könnyű.

 

tiszta-selyem-bourette-selyem

                                Bourette selyem

 

Ha nem találunk selyemből készült alsóneműt, könnyen megvarrhatjuk magunk is. Végső soron a gyermek egészsége, jó közérzete százszorosan meghálálja azt a kis utánajárást, amit e két természetes anyag beszerzése okozhat. A nyersselyem használata elsősorban alsóruhaként praktikus, mert kevéssé csúszik, mint a finomított, fehérített selymek. Így egyszerűbb bánni vele. Tulajdonságait tekintve azonban a hernyóselyem minden fajtája védi, ápolja a bőrt.

 

A hernyóselyem egyéb típusai.
Ha gyermekünk bőre egészséges és azt szeretnénk, hogy az is maradjon, akkor mindenképpen érdemes fontolóra vennünk a természetes hernyóselyem használatát alsó- és felső ruházatként egyaránt. A hernyóselyem bármely fajtáját választhatjuk, mert közülük mindegyik bőrbarát, környezetbarát. A megelőzés mindig olcsóbb és jóval kevesebb vesződséggel jár, mint a már meglévő probléma orvoslása.

 

Ezek után gondolkodóba eshetsz, honnan szerezz gyermekednek olyan ágyneműt, ami nem allergizálja, vagy ruhácskát, ami védi, óvja bőrét a káros környezeti hatásoktól.

Mindenre van megoldás.  Nézz körül itt , ha a kínálatból nem találsz kedvedre valót, írd meg mit szeretnél, segítünk.

További anyagok, melyek a legtöbb esetben nem allergizálják a bőrt:

Gyapjú.
Megfelelő finomságút keressünk, kifejezetten babáknak valót (ausztrál merinói gyapjú 15-18 mikron vastagságú). Lehetséges, hogy Magyarországon még nem egyszerű a beszerzése, de a környező országokban könnyen rátalálhatunk.

Miért előnyös? A gyapjú egyedülálló tulajdonsága az, hogy saját súlya 30%-ának megfelelő mennyiségű nedvességet képes felszívni anélkül, hogy nedvesség érzetét keltené.  A nedvesség könnyen elpárolog a gyapjún keresztül, mindeközben nem okoz hűvös érzetet a bőrön. A gyapjú nedvesen is megtartja hőszigetelő tulajdonságát. A bőr nem fülled be alatta úgy, mint a műszálas anyagoknál. Vékony pamuttrikót húzzunk alá, ha nem találunk olyan puhaságút, ami a babák bőrének megfelelő.

Pamut. Csak kimondottan meleg évszakban célszerű viselni, amikor nincs jelentős hőmérséklet ingadozás. Az átnedvesedett pamut lassan szárad, sokáig megtartja a nedvességet, így hűti a baba bőrét hideg évszakokban.