Milyen előnyei vannak a selyem és gyapjú házasságának?

A nuno-nemez stólák különlegessége.

A nuno nemez lényege, hogy egy laza szövésű hernyóselyem anyagot és  puha, ausztrál merinói gyapjút összeházasítjuk.

A magam részéről a természetes anyagokat részesítem előnyben, hiszen a gyapjú és a selyemszövet két olyan nemes matéria, amik az emberi bőrrel nagy rokonságot mutatnak és a belőlük készült ruházati tárgyak táplálják, védik, beburkolják az embert. Úgy is mondhatnám, hogy egy védőburkot képeznek az ember köré, ami védi őt a külső, negatív hatásoktól.

Ilyen tulajdonságai nincsenek a műanyagból készült textileknek, s ha már dolgozunk egy stóla, mellény, vagy bármi más elkészítésén, legyen a végeredmény is szemet, lelket gyönyörködtető, a testi érzeten túlmenően.

Az emberi bőr kémhatása savas, ahogyan a hernyóselyem és a gyapjú kémhatása is. Mindkét anyag védi, óvja, táplálja a bőrt, beburkolja a lelket. Viselésükkor gyakorlatilag egy plusz bőrréteg vesz minket körül, mely olyan, mint egy hőszabályozó berendezés.

Éppen annyira melegítenek, vagy hűtenek, amennyire szükséges számunkra a jó közérzethez.

Tévedés, hogy a gyapjú mindig meleg…

Ha végignézünk az emberi öltözködési kultúrán, s az elmúlt évszázadokon, évezredeken, láthatjuk, hogy már az ókori Rómában is mindennapi viselet volt a gyapjú-, vagy lenszövet. A selyemszövetből készült ruházatot csak az előkelő családok engedhették meg maguknak, de számukra ez az anyag a hétköznapok természetes része volt.

Amit érdemes figyelembe venni, az az, hogy mind a selyemszövet, mind a gyapjú klimatizáló tulajdonságának köszönhetően pont úgy szabályozza a körülöttünk lévő hőmérsékletet, hogy teljes komfortérzetet biztosítson számunkra.

 

Nuno-nemez stólák, sálak