Selyem nyakkendő egyedi elképzelések alapján.

Újraértelmezett népi motívumok selyem nyakkendőn.

Nemrégiben felkért egy kedves üzlettársam, hogy készítsek valami izgalmas dolgot a magyar népi motívumok újraértelmezésével férfiaknak, nőknek és lakberendezéshez is.

Persze rögtön elindult az agyam, pattogtak az ötletek 🙂 .  Aztán arra gondoltam, megígértem Nektek, hogy megmutatom, milyen folyamatokon keresztül születnek meg a selyemcsodák. Itt most bemutatom mindazt, amit kiötlöttem.

Először egy nyakkendőt készítettem férfiaknak:

tiszta-selyem-nyakkendő

férfi-selyemnyakkendő-kalocsai-mintával

A selyemfesték úgy folyik a selymen mint a víz, épp ezért nagyon gyorsan terjed. Csak icipici ecsettel tudtam dolgozni (1-es, 2-es méretűvel), amit néha nem is találtam meg, ha nem volt rajtam szemüveg 🙂

A nyakkendőn ultramarinkékkel, padlizsán lilával és feketével dolgoztam.

Nagyon lassú, aprólékos munka volt és a lányom szerint még az életkedve is elmegy annak, aki hozzákezd. Nekem nem ment el :).

Nagyjából 8 munkaórába telt, amíg elkészült a teljes festés.

A boldog tulajdonos is nagyon örült a végeredménynek.

 

hernyóselyem-nyakkendő-tiszta-selyem

alkalmi selyem nyakkendő kalocsai mintával

A festék fixálásának folyamatát most nem mutatom be, mert az már nem a selyemfestés technikai része, hanem utókezelési technológia.

A lényeg annyi, hogy amikor elkészült a festés, négy órán keresztül forró gőzben, papírok közé bugyolálva fixálódik a festék, hogy bombabiztos kötést létesítsen a selyemmel és mosható legyen.