Tudtad, hogy a hernyóselyem a textíliák királynője?

A tiszta selyem múltja, jelene, jövője.

A selyem története i.e. 2640 körüli időkre nyúlik vissza. A legenda szerint ugyanis Hszi Ling Si kínai császárné véletlenül beleejtett a forró teájába egy selyemgubót, ami a hőtől meglágyult és hosszú, finom fonalat eresztett le. Ennek a véletlennek köszönhetően indult el világhódító útjára a hernyóselyem.

 

estélyi-selyemruha-alkalmi-selyemruha

Miből és hogyan készül a hernyóselyem?

A selyemszál az eperfalevéllel táplálkozó selyemhernyó gubójából készül.

A gubót alkotó selyemszálat le lehet fejteni, amíg a gubó ép. Ennek érdekében a begubózást követő 8–10. napon a gubót 90 °C-os vízben főzik, ahol a szericinréteg megpuhul és így a selyemgubóból kb. 400–600 méter hosszú selyemszál fejthető le. 1 kg gubóból – ami kb. 3000 darabnak felel meg – kb. 250 g szálat nyernek.

 

Nem véletlen, hogy a királyi udvarok legkedveltebb textíliája volt évszázadokon át a hernyóselyem.
A  legnagyobb nevű divatházak is újra felfedezték a tiszta selyem csodáját, így méltán reneszánszát éli ez a Magyarországon hűtlenül kezelt, különleges anyag.

 

 

hernyóselyem-alvópárna-selyemszatén

tiszta-selyem-éjjeli-párna-selyemszatén

 

A tiszta selyem tulajdonságai:

 

  • A selyemszálból készülõ textíliák jól tartják a hőt, mert a test és a finom, sűrű anyag közötti meleg levegõ nem tud olyan könnyen cserélődni. E mellett jó szellőzést, magas kényelemérzetet nyújt viselőjének. Nedvszívóképessége kiváló. Finomsága és lágysága miatt kellemes viselet.
  • Mikroorganizmusokkal szemben ellenálló. E tulajdonságának köszönhető, hogy a belőle készült fehérneműt viselőkben sokkal nehezebben szaporodik el a Candida albicans gomba (ami a hüvelyfertőzés egyik okozója), vagy ha már kialakult a fertőzés, megszűnését természetes úton segíti elő.
  • A hernyóselyem természetes eredetű anyagként  bőrbarát tulajdonságokkal rendelkezik.Ez annyit jelent, hogy nem irritálja a bőrt, nem okoz allergiát, ekcémát, viszketést. Sőt. A már kialakult bőrproblémákat is képes orvosolni azáltal, hogy védi, óvja a bőr természetes savköpenyét, segíti a szabad lélegzését, nyugtatja a bőr felszínét. A gyógyászatban is előszeretettel alkalmazzák ezen áldásos tulajdonságai miatt.
  • Ezen kívül a kozmetikai ipar számtalan készítményében megtalálhatjuk a porrá őrölt hernyóselymet, mint szépítőszert.
  • Jó elektromos szigetelő. Óvja a környezetet, hisz az elektroszmog káros hatásait csökkenti, ha a használaton kívüli elektromos gépeinket letakarjuk egy selyemkendővel (Tv, számítógép, stb.), vagy selyemtokba rakjuk a mobiltelefont.
  • Környezetbarát, lebomló anyag, így hozzájárul a környezet védelméhez, fenntartható világunkhoz. Híg savak nem károsítják, a szerves oldószereknek ellenáll.  Igen jól színezhető.Kell ennél több ahhoz, hogy az ember jól érezze magát a bőrében?

 

Természetes selyem, tiszta selyem, hernyóselyem

Valódi selyemszatén, hernyóselyem Charmeuse