Van különbség a kézzel festett selyemsálak minősége között?

Befolyásolja a selyem minőségét a felhasznált selyemfesték?

Igen. Méghozzá nem is akármennyire. Ebben a bejegyzésben igyekszem segítséget adni a választáshoz és a különbség tételhez. Ha már egyszer szeretnénk egy különleges, kézzel festett selyemkendőt, selyemsálat, vagy egyéb öltözékkiegészítőt, lakberendezési tárgyat ajándékozni, nagyon nem mindegy, milyen típusú selyemfestéket használt a készítő.

 

A fenti fotón látható, hogy a felső sorban fotózott hernyóselymek fénye, esése, puhasága teljes mértékben eltér az alatta lévő sorban találhatóktól. Mindegyik fénykép természetes fénynék készült, szerkesztés nélkül adom közre. Miért van ez a szemmel jól látható eltérés?

A felhasznált selyemfesték az oka.

Hernyóselyem festésére létezik az un. profi selyemfesték, amely forró gőzben fixálható, 3-3,5 órán keresztül. Ez a festék nem vesz el semmit a hernyóselyem eredeti tulajdonságaiból, sőt fokozza azokat, mivel savas kémhatású, mint a selyem és a gőzölés során tulajdonképpen egyneművé válik a selyemszálakkal. Így a hernyóselyem csillogása, fénye, puhasága, selymessége egyáltalán nem változik a festék hatására.

Létezik azonban egy másik típusú selyemfesték is, az un. hőrögzítéses, vagy vasalóval fixálódó selyemfesték. Festés után pár perc alatt fixálható, tehát gyors munkát tesz lehetővé a minőség rovására. Ez a festék akril bázisú, tehát műanyag alapú. Nem válik egyneművé a selyemszálakkal, hanem beleég a selyembe a hő hatására. A hernyóselyem felületén egy vékony műanyag filmréteg jön létre és a selyem elnehezül, fénye letompul, anyaga megkeményedik. Elveszíti mindazokat a tulajdonságait, melyekért a hernyóselyem a legnemesebb textília.

 

Vásárlás és megrendelés előtt feltétlenül tanácsos a készítőtől érdeklődni, milyen fajta selyemfestéket használ. Ne márkára kérdezzünk rá, mert abból jó néhány létezik, hanem arra, hogy festés után hogyan rögzül a festék a selyembe. Milyen módon fixálja a festéket a készítő?

 

Ha fontos számunkra a minőség, ezt a szempontot feltétlenül tartsuk szem előtt, mert a végeredmény tekintetében a különbség ég és föld a két selyemfesték használatánál.

 

Az általam használt selyemfesték: HDupont gőzzel fixálódó profi festék. Soha nem engedtem meg magamnak a gyorsabb eredmény elérése érdekében, hogy a minőség rovására készítsem el termékeimet.