Hogyan készül a kézzel festett selyemsál?

A selyemsál kézi festésének lépései.

Kedves Látogató!

Bizonyára felmerült már Benned a kérdés, hogyan jön létre egy selyemsál, vagy -kendő, -nyakkendő?

Valamennyiünk számára izgalmas felfedezés, amikor megnyílik előttünk egy ablak és eddig ismeretlen tájra tekinthetünk általa. Íme néhány fénykép, amin felfedem Előtted hogyan festem a hernyóselyemből készült sálakat.

Alapvetően egy selyemkendő-, vagy sál elkészítési ideje 24-60 munkaóra, a hernyóselyem vastagságától, a festéstechnikai eljárástól és a mintától függően.

Az alább bemutatott selyemsál akvarell technikával festődött. Ez persze csak az egyik festési eljárás, számtalan létezik ezen kívül, amiket a selyemfestés során alkalmazok. Ami valamennyiben azonos az az, hogy kézzel, ecsettel festek. Nincsenek sablonok, nyomódúcok, gépi megoldások, csupán a két kezem, a selyem, a festék és az ecset. 🙂

Első lépésként kimosom a festetlen, fehér hernyóselymet, hogy ne legyen foltos a festés, majd festőkeretre feszítem. Ennél a stólánál, mivel akvarell technikával dolgoztam, a minta alatt lealapoztam a selymet.

kézzel-festett-selyemstóla

Felrajzolom a mintát és kezdődhet a festés lépésről, lépésre.

kézzel-festett-selyem-charmeuse-stóla

selyemsál-kézzel-festett

hernyóselyem-sál-kézzel-festett

hernyóselyem-alkalmi-stóla-kézzel-festve

hernyóselyem-szatén-színházi-stóla

valódi-selyem-alkalmi-stóla-festése

Ezennel a festés elkészült, a selyemstóla azonban ebben az állapotban még nem viselhető, mert a festék nincs fixálva.

A keretről leszedve a selymet, 3 és fél órán keresztül forró gőzben tartom, minek következtében a festék véglegesen rögzül a selyemszálakban, tehát moshatóvá válik a stóla.

Gőzölés után mosom, vasalom a selyemsálat, mi által véglegesen elkészül és viselhetővé válik a fenti hernyóselyem Charmeuse alkalmi stóla.

Íme a végeredmény:

 

selyem-charmeuse-alkalmi-stóla