Minőség, vagy mennyiség? Ez itt a kérdés…

Barokk, kelta, arab, viktoriánus ornamentikájú selyemkendők a láthatáron.

Testes Habotai és Twill selyemre készülnek a legújabb szerzemények.  Hogyan lesz a bábból pillangó? Mi sem egyszerűbb ennél…

Az első és második nap a mintatervezéssel telik papírra, ezt követi a minta felvitele a fehér selyem-alapra. Majd a kontúrozás következik, ezután pedig a festés.
Harmadik nap a festett selyem 3,5 órán keresztüli gőzben tartása, hogy a festék tartós legyen, a selyemkendő pedig mosható. Ezt követi a kendő kézi szegése, majd mosása és vasalása. Kész is . Mennyi idő? Csak három nap. Igazán semmiség.

De megéri. Mert ezzel a festési-fixálási eljárással lesz a selyem igazán csillogó, lágyan omló, simogatóan puha és örök életű (persze mindent tönkre lehet tenni, de én most a megfelelően gondozott selyem élettartamáról beszélek).

Igaz, vannak ennél a festésmódnál jóval “haladósabb” eljárások is, de én azzal nem élek. Hogy miért? Mert a “gyors” módszer pont annyit is ér… Műanyag-alapú festékkel is festhető a selyem, amit pillanatok alatt lehet fixálni, csupán egy vékony akril-réteget kap a hernyóselyem felülete, ami valljuk meg őszintén eléggé paradox. Mert ha már a legnemesebb textíliára festünk, kérdem én, mit keres annak a felületén a műanyag bevonat? Ennyi erővel bélésselyemre is festhetnénk, ha már úgyis elvész a hernyóselyem fénye-puhasága-lágysága az akril fedőrétegtől.

Vagy beletennénk a Mercedesbe a Trabant-üléseket? Esetleg gumicserekor megfelelne a talicskakerék is az autónk alá ha nincs más? Ugye, hogy nem? Van, amiben nincs alku. És ez a minőség. Ami iránt vagy elköteleződtünk, vagy…

És igaz, géppel is lehet szegni a kendőt, az is sokkal haladósabb. Persze. És sokkal csúnyább is, mint a láthatatlan öltés, amit csak kézzel, rolnizva lehet varrni.

Ezek után mindenki eldöntheti neki mit jelent a minőségi hernyóselyem termék?