Nem mind arany, ami fénylik?

Vannak kétséges és megbízható hernyóselyem források?

Sokunknak álma egy igazán szép selyemruha, mely lágyan átölel, simogat, biztonság-érzetet ad és csodaszép. Igen ám, de honnan tudunk megbízható forrásból tiszta selymet vásárolni?

Szeretnék veletek személyes tapasztalatokat megosztani a hernyóselyem beszerzésével kapcsolatban. Többünknek igénye, hogy ne ragadjunk le a selyemsál és -kendő viselésénél, hanem ruhát is készítsünk/készíttessünk magunknak.

Az alapanyag vásárlás nem mindig egyszerű.
Itthon csupán néhány méteráru üzletben tudunk megbízható minőségű, 100%-os hernyóselymet vásárolni, ami ruhának is alkalmas. Az ellátottság sem folyamatos, alkalomszerű. Az csak hab a tortán, ha az eladó ért is ahhoz, amit értékesít.

Nem egyszer jártam már úgy, hogy váltig állították az üzletben, hogy tiszta selyem, amit vásárolni szerettem volna, de mivel 23 éve naponta dolgozom hernyóselyemmel, már azt is megérzem, ha kevert szálú az anyag. És bizony többször belefutottam abba, hogy vagy egyáltalán nem hernyóselyem volt, amit annak akartak adni, pedig váltig állították, vagy poliészterrel kevert volt a selyemszövet. Ezek tények, az viszont biztos, hogy aki nem ért hozzá, könnyen belefut egy ilyen vásárlásba és akkor joggal mondhatja: “Miért vannak úgy odáig a hernyóselyemért, ha egyszer izzadok benne, nem is érzem azokat a nemes tulajdonságokat, amiket állítanak róla? Még hogy védőburok, meg lágyság és kellem? Egyenesen irritálja a bőröm stb. !” A poliészter biztosan és sokszor a kevert szál is, a tiszta hernyóselyem viszont az egyetlen textília, ami abszolút anti-allergén és valóban védőburkot von az ember köré.  

Ha hazai üzletben szeretnénk vásárolni, teljesen egyszerűen meggyőződhetünk arról, valóban hernyóselyem-e, amit venni szeretnénk, mégpedig így.

 

valódi selyem vásárlása

 

De mi van akkor, ha külföldről rendelünk?

Vonzóak lehetnek azok az oldalak (pl. Aliexpress), amik nagyon kedvezményes áron kínálják az általuk feltüntetett Mulberry Silk-et, Realy Silk-et, Pure Silk-et , Natural Silk-et, 100% Silk-et, stb. Ezen megnevezések mind a valódi selymet hivatottak jelölni.
Azonban könnyen belefuthatunk olyan csapdákba, hogy  bár a főcímben az előbbi kifejezések vannak feltüntetve, akár a részletes leírásban is, a fotók alatt is, de mondjuk az apró betűs lábjegyzetben az áll, hogy Silk feeling, vagy Silk blend, vagy ehhez hasonló megjelölés. Ez a lábjegyzet rész a fő leírásban nem is jelenik meg, külön kell lenyitni egy fület “Overview”, vagy “Specification” címszó alatt.

Aki nem elég dörzsölt, (mint ahogy én sem voltam) annak simán elkerüli a figyelmét, vagy nem igazán érti, mi akar lenni ez a kis szösszenet a “Silk” mellett (ha egyáltalán lenyitja a fület és elolvassa). Boldog, hogy végre jó áron tud tiszta selymet rendelni és már teszi is bele a kosárba.

 

A meglepetés akkor ér, amikor a termék megérkezik. Ha nem értesz ahhoz, hogy megállapítsd, valódi hernyóselymet kaptál-e, simán elhiszed, hogy tényleg igazi, mert hihetetlenül jó minőségű hamisítványok vannak.

És ilyenkor mi van? Következik a kálvária, hogyan kapd vissza a kifizetett pénzed, ha egyáltalán visszakapod. Jön a levelezés az eladóval, aki vagy válaszol, vagy nem. Ha válaszol is, az én esetemben kurtán-furcsán.. Amikor megírtam neki, hogy 5 helyen tüntette fel, hogy a szövet hernyóselyem, akkor hivatkozott a lenyitható fülre, ahol a “Silk feeling” olvasható és küldött egy smile-t. Persze fel voltam háborodva, de Kína ugye nem a szomszédban van és nem is Európa, ahol kereskedelmi egyezmény szerint, ha a megvásárolt termék minőségileg kifogásolható, vissza kell térítsék a vételárat.

Egy szó, mint száz, három hetembe telt, amíg az ügyfélszolgálat segítségével visszakaptam a pénzem, 20% veszteséggel (árfolyamkülönbség, ügyleti díj, stb.)

Azt nem állítom, hogy mindenki csaló, aki ezeken a honlapokon keresztül értékesít. Csupán annyit állítok, hogy nekem nem sikerült, csupán 3 esetből egyszer valóban hernyóselymet rendelnem. Azóta nem próbálkoztam, de nem is szeretnék.

 

A másik tapasztalatom Indiával kapcsolatos.
Találtam egy selyemszövő üzemet (legalábbis ezt írták az Impresszumban), akik garantáltan 100%-os tisztaságú hernyóselymet hirdettek az oldalukon. A választékuk káprázatos volt, úgy szövésben, mint anyagvastagságban. Alig tudtam dönteni, melyik selymet rendeljem.
Mielőtt azonban vásároltam, írtam az ügyfél-szolgálatuknak és megkérdeztem, hogy tényleg valódi selyem-e az általuk forgalmazott termék. Még a selyem termék-linkjét is elküldtem nekik, amit vásárolni akartam. Megírtam azt is, hogy festeni szeretném és ruhát varrni belőle. Azt a választ kaptam, hogy legyek nyugodt, tiszta selyem a termék. Ezen felbuzdulva boldogan vásároltam (nem keveset) az adott selyemből.

Mondjam azt, hogy amint megérkezett és kibontottam, újra földbe gyökerezett a lábam?  Az anyag egy tized gramm selyemszálat nem látott, 100% poliészter volt. Teljesen lepadlózott. Megint gép elé ültem és megírtam az eladónak, hogy amit küldtek nem hernyóselyem.
Először azt válaszolták, hogy  ha nem vagyok elégedett, küldjem vissza, aztán majd visszaadják a pénzem, amint megkapták a terméket. Próbáltam megértetni velük, hogy a szállítási költség annyira magas lenne, hogy akkor már nagyon sokba kerülne nekem és így teljesen bizonytalan, hogy valóban visszafizetik-e az árát. Kértem, hogy legalább az 50%-át utalják vissza a másik 50-et pedig akkor, amikor megérkezett hozzájuk a csomag és még egyszer hangsúlyoztam, hogy nem azt küldték, amit vásároltam, hogy ez az anyag használhatatlan számomra. Erre azt írták, hogy ők nem tehetnek arról, hogy hamisítványt kaptam, mert a takácsoknak, akik szövik a selymet, hernyóselyem szálat adnak feldolgozásra, de a takácsok a nagyobb haszon reményében sokszor keverik a selyemszálat poliészterrel.
Itt már elvesztettem a türelmem és emeltebb hangon próbáltam érvényt szerezni az igazamnak. Erre a levélre nem kaptam választ.

És ilyenkor mi van? Mivel PayPal-on keresztül történt az utalás, írtam a PayPal ügyfélszolgálatának. Elküldtem a levelezésem az indiai céggel, fotókat a termékről égéspróbával, stb. Először megpróbálták békés úton rendezni az eladóval a visszafizetést, de mivel nem mutatott hajlandóságot, a PayPal letiltotta az összeget a számlájukról és visszautalta nekem. Azt persze mondanom sem kell, hogy ez is legalább három hétbe telt, mire elrendeződött és természetesen itt is buktam min. 20%-ot a vásáron.

Hát ennyi. Fontold meg, amit érdemesnek tartasz rá, a többit engedd el.

 

Ezek után milyen forrásokat ajánlok Neked?

Mindenképpen Europát (ha itthon nem találsz számodra megfelelő selyemszövetet)
Egyrészt a kommunikáció egyértelműbb, a kereskedelmi egyezmény véd téged, mint vásárlót. Az alábbi helyekről hosszú évek óta rendelek, teljesen megbízható, korrekt cégek. Egyetlen egy esetben fordult elő eddig, hogy nem azt küldték, amit rendeltem (hernyóselymet küldtek, de más fajtát), és amint megírtam, azonnal küldték a cserét, amit előzőleg kaptam azt pedig nem kérték vissza.

https://www.sodintex.com/en/

https://shop.chienvert.com/en/697-silk#/

https://www.stoffe.de/seidenstoffe.html

https://www.pongees.co.uk/

 

Persze rendelhetsz az USA-ból is, de akkor kalkulálj a vámmal és ÁFA-val is.

https://www.dharmatrading.com/

 

Használd egészséggel!

Enikő