Mi fán terem a hernyóselyem? 1.rész.

A SELYEM FAJTÁI A SELYEMGUBÓK ALAPJÁN

Minden fontos információ a selymekről, eredetük alapján.
Az eperfa-selyem

A hernyóselyem prémium minőségű, természetes anyag. A textíliák királynője.  Nem véletlenül ihlet meg számtalan nagy nevű divattervezőt, hiszem azt a szépséget és minőséget, amit a hernyóselyem garantál, nem tudja biztosítani egyetlen más szövet sem.

Oscar de la Renta így nyilatkozott a tiszta selyemről: A selyem azt teszi a testtel, amit a gyémánt a kézzel. 

A selyem finom textilszál, amelyet selyemhernyók gubóiból nyernek. Az eperfa-selyem a létező legfinomabb, legnemesebb textília. A selyem volt az egyik legértékesebb áru évszázadokon át, amelyet Kínából szállítottak a Selyemúton keresztül Európába.  Java részét ma is Kínában állítják elő, de Japán és India is fontos termelő országok. Európában is szőnek tiszta selymet, elsősorban Olaszországban a Comoi-tó környékén, de Francia- és Görögországban is. Magyarországon szintén voltak próbálkozások…

A hernyók bebábozódáskor egy gubót hoznak létre, amelyet a textilgyártáshoz letekernek. Ezután a selyemszálakat felforralják annak érdekében, hogy megtisztítsák a selyemszálakat minden felesleges anyagtól. Ezáltal a selyemszál vékonyabb, simább és fényesebb lesz. Majd a szálakat feltekercselik: A különböző csavarások különböző lánc- és vetülékfonalokat hoznak létre, ami fontos a további feldolgozás szempontjából, és különböző szövetszerkezetekhez vezet.

 

Mivel a selyemre vonatkozóan számtalan kifejezéssel találkozhatunk, ezér érdemes rendet tenni, hogy mely kifejezés, mire vonatkozik.

 

 

–  Eperfa selyem

A legdrágább hernyóselyem. A selyemlepke (Bombyx mori)  gubójából nyerik, amelynek hernyói főként eperfa levelekkel táplálkoznak. A hernyó egyetlen hosszú szálból szövi gubóját, amely általában tiszta fehér, ami különösen megkönnyíti a színezést.
A tekercselés során kapott hosszú szálat nem kell újra szőni. Ennek eredményeképpen megtartja sima és hibátlan szerkezetét, ami nagyon finom, fényes textúrát ad a kész anyagnak.
Az eperfa selyem szigetel a hidegtől és a hőtől, és súlyának egyharmadát képes felvenni vízből, ezért nem érezzük nedvesnek a selyemruhát, amikor pl. megizzadunk.

A selyem minőségét a súlya jelzi, amelyet a japán momme egységben mérnek. Egy egység 4,306 g / m² -nek felel meg.

Amikor a selyem kerül szóba, az általában az eperfa selymet jelenti. A legértékesebb selyemtípusnak tekintik, és sokféle textíliává dolgozzák fel, amelyeket a selyemszálak szövése és csavarása szerint különböztetnek meg.  A legismertebb szövetek közé tartozik a Crepe de Chine, Taft, Satin ,Chiffon, Twill, Georgette, Organza.

Az eperfa selymet a textiliparban értékes, kiváló minőségű felsőruházat és fehérnemű gyártására használják.

Az eperfa-selymet évezredek óta a legfényűzőbb textilanyagnak tekintik. Természetességének köszönhetően az eperfa selyem lélegzőképességéről, hipoallergén- és nedvességmegtartó képességéről ismert. A legérzékenyebb bőr is kiválóan tolerálja, segítségével elkerülhetők a poly-szálakből szőtt anyagok által okozott bőrallergiák, kontakt ekcémák, gombásodások. A már meglévő bőrproblémákat pedig jótékonyan segíti a gyógyulás felé vezető úton.

A 100% -os eperfa selyem gyöngyházszerű fénnyel csillog, érintése a mennyei puhaság érzését adja, olyan, mint az emberi bőr érintése.  Relaxálja a testet és a lelket, megnyugtatva a bőr és a haj minden centiméterét. Teszi mindezt 18 aminósav jótékony hatásának segítségével, melyek a természetesség és biztonság érzését nyújtják.

Ha belefáradt a bőrallergiájába vagy a megszakított alvásba, váltson selyemlepedőkre és eperfa selyemből készült ruhákra. 100 % -ban hipoallergén, szagtalan és örök!

Az eperfa-selyem szövete nagyon finom, és ennek megfelelően kell ápolni.

Részletes ápolási útmutató itt található: >>>  

És itt is: >>>

 

Az évszázadok során a selyem Európába és végül a világ minden tájára is utat talált magának. Ma már számos különböző típusú selyem létezik , a durvább vadselyem a jellegzetes csomós szálszerkezettel, egészen a rendkívül finom, csábítóan csillogó eperfa selyemig.

100% selyemszövetből készült divatos kiegészítőket, egyéni igényekre gyártott ágyneműt, lakásdíszeket és alkalmi ruházatot is talál a selyem-boltomban.

 

A selyem számos pozitív tulajdonságot egyesít magában

A selyem nemcsak szép és nemes szövet, e természetes anyagnak számos pozitív tulajdonsága is van:

  • a selyemszál rendkívül ellenálló.
  • A selyem saját súlyának egyharmadát szívja fel a nedvességből, anélkül, hogy nyirkos lenne.
  • A selyem optimális hőmérséklet-egyensúlyt biztosít nyáron és télen.
  • A selyem optimálisan színezhető, így sok színben és mintában válik alkalmassá divatos ruházathoz.
  • A természetes fehérjék hipoallergén és antimikrobiális tulajdonságokkal rendelkeznek.

 

Mindezek a tulajdonságok hihetetlenül sokoldalú anyaggá teszik a selymet. Erről a sokszínűségről meggyőzheti magát a Selyemcsodak.hu oldalon.

Szánjon rá időt, hogy böngéssze odalamat és ismerje meg széles termékkínálatunkat.

 

 

 

Források:

https://seidenstoff-shop.de/, https://www.sartor-stoffe.de/, https://www.seidentraum.biz/epages/64114803.sf/de_DE/?ObjectPath=Categories,  https://www.pandasilk.com/, https://www.lilysilk.com/us/, https://seidenwelt.net/, https://www.bharatsthali.com/, https://leartex.com/, https://www.seidenland.de/