Mi fán terem a hernyóselyem? 2.rész.

A SELYEM FAJTÁI A SELYEMGUBÓK ALAPJÁN

Minden fontos információ a selymekről, eredetük alapján.
Tussah selyem/ Tussah silk

Az elsősorban tölgyfalevéllel táplálkozó vadon élő japán és kínai tussah selyemlepkék gubóiból nyerik, ezért nevezik őket tölgymolynak is.

A selyemlepke, amely a gubót szolgáltatja a selyemgyártáshoz, eredetileg Japánból származik, mára azonban Európában is meghonosodott. A Tussah selyem a vadselymek kategóriájába tartozik.

A lepkék károsítják a gubót, amikor kikelnek, ennek eredményeként a selyemszálat a szövéshez már nem lehet egy menetben letekerni, mint az orsós-selyem (Eperfa-selyem) esetében.  A Tussah selymet az ún. fésüs módszerrel nyerik ki a gubókból.  A gubókat kifésülik, majd a selyemszálakat hosszú fonalakká fonják. A fonalak enyhe egyenetlenségekkel rendelkeznek, ami kissé durvább, csomós szerkezetet eredményez a tussah selyemből készült szövetekben. E selyemszövet testesebb, keményebb, mint az eperfa-selyem szövete.

A tiszta fehér eperfa selyemmel ellentétben a tölgy selyemlepke selyemszálát csersav színezi. Attól függően változik a Tussah selyem színe, hogy a hernyó milyen falevéllel táplálkozott. A selyemszál egy kicsit erősebb, mint az eperfa selyem – a letekeredett gubó általában 1200 és 1400 méter közötti selyemszálat eredményez .
Természetes színe és erős csomóssága miatt a tussah selymet nehezebb fehéríteni, mint az eperfa selymet. Ezért nem állítanak elő belőle tiszta fehér selymet, de gyakran éppen ez a természetes szín teszi vonzóvá. A selyem minősége nagyban függ a klímától, amelyben a hernyók felnőnek, és attól, hogy milyen ételeket esznek.

Ezen kívül van még egy különbség a tussah selyem és az eperfa selyem között: a Tussah selyem vad selyem. A mezőgazdasági tenyésztésből származó eperfa- selyemmel ellentétben a gubókat csak akkor gyűjtik össze és tekerik le, amikor a pillangó már elhagyta azt. Az eperfa selyemnél viszont a gubó hernyóit forró vízben vagy gőzben elpusztítják, hogy a gubókat sértetlenül lehessen használni.

A Tussah-selyem ugyanúgy festhető, mint a tekercsselyem/csévélt selyem, azzal azonban kalkulálni kell, hogy a festék színéhez hozzáadódik a selyemszövet alapszíne.

A Tussah selymet nemcsak textilgyártáshoz, hanem a szappaniparban is használják.

Ebből a vadselyem-fajtából nem készítenek finomkomfekciót, mert ahhoz kissé durva a felülete, viszont felsőruházatnak, mint blézer, nadrág, zakó, szoknya, kabát vagy lakberendezési tárgyakhoz, mint díszpárna, függöny, ágyterítő, stb. kiválóan alkalmas.

Kezelése megegyezik az eperfaselyem kezelésével.>>>

 

Fényképek forrása: https://www.thesilkroute.co.uk/

 

 

Cikk forrása: https://seidenstoff-shop.de/, https://www.sartor-stoffe.de/, https://www.seidentraum.biz/epages/64114803.sf/de_DE/?ObjectPath=Categories, https://www.pandasilk.com/, https://www.lilysilk.com/us/, https://seidenwelt.net/, https://www.bharatsthali.com/, https://leartex.com/, https://www.seidenland.de/