Mi fán terem a hernyóselyem? 3.rész.

A vadselyem / Wild silk

Azt a selymet nevezik vadselyemnek, amelynek szálait a már kikelt selyemlepkék gubóiból nyerik. A vad selyemfajták közé tartozik az Fagara-selyem, amelyet az Atlasz lepke (Attacus atlas) gubóiból nyernek, és a Tussah-selyem, amelyet a tölgy-selyemlepke ( Antheraea yamamai ) gubóiból nyernek.
Az eperfa selyemlepke gubóiból vad selyem is készíthető, bár alapvetően nem vadselyemként nyerik a selyemszálat a gubóról, hanem a még ki nem kelt lepke sértetlen gubóját használják fel a selyemszál letekercselésekor.

 

A vadselyem kinyerése

A selyem előállításának különböző módjai vannak. Az eperfa selyem esetében a selyemlepke gubóiban lévő lárvákat elpusztítják annak érdekében, hogy egy teljes, sértetlen gubót le tudjanak tekerni. Az eperfaselyemmel ellentétben a vadselymet csak akkor kezdik lefejteni a kokonról, amikor a lepkék már elhagyták a gubót. Ez tönkreteszi a gubót, ami azt eredményezi, hogy a vadselyem felülete kissé egyenetlenebb lesz, mint a normál orsós-selyemé .

 

A gyártási folyamat

A selyemgyártás első lépései mindig ugyanazok: Először a gubókat kell összegyűjteni. Míg az eperfa lepkéket évszázadok óta tenyésztik selyemgyártásra, addig más selyemlepkék, például a japán tölgy selyemlepke vagy az Atlasz selyemlepke vadon élnek. Gubóikat nem gyűjtik, amíg a pillangó ki nem kel. A tölgy selyemlepke selymét Tussah selyemnek , az atlasz lepkéét pedig Fagara selyemnek nevezik.

A lepkék kikelése által okozott gubó-sérülések miatt a szálakat nem lehet egy menetben letekerni, hanem meg kell fonni.

 

A vadselyem tulajdonságai

A normál orsós-selyemhez hasonlóan a vadselyem is nagyon fényes és nagy szakítószilárdságú. A szövetben lévő enyhe megvastagodások azonban jellemzőek, melyek akkor jönnek létre, amikor az egyes selyemszálakat egymáshoz fonják. Egy másik különbség az eperfa selyemhez képest az, hogy a vadselyem nem tiszta fehér. Szinük a hernyók fő táplálékától függ; minél több fermentációs anyagot tartalmaz az étel, annál sötétebb lesz a vadselyem. A vadselymet ezért kevésbé könnyű festeni.

Magas fénye, hőmérsékletszabályozó hatása és kellemes, kényelmes viselete miatt a vadselymet nagyra értékelik a textiliparban.
A vadselyem óvó, védő, gyógyító tulajdonságai megegyeznek az egyéb hernyóselymekével. Gyakorlatilag bármelyik hernyóselyemről beszélünk, egyedülálló klimatizáló, antiallergén és bőrregeneráló tulajdonsággal valamennyien rendelkeznek. Ami ezeken túl van, az itt olvasható >>>

 

Gondozási utasítások>>>

A vad selyem kicsit durvább és nem olyan finom, mint a tekercsselyem, de ugyanolyan érzékeny. Ezért ajánlatos enyhe samponokkal, vagy kímélő gyapjú mosószerrel, kézzel mosni.

 

 

 

 

 

 

 

Fényképek forrásai:

https://www.fibrebio.com/,Amazon.com, https://www.diytrade.com/

Bejegyzés forrásai:

https://seidenstoff-shop.de/, https://www.sartor-stoffe.de/, https://www.seidentraum.biz/epages/64114803.sf/de_DE/?ObjectPath=Categories, https://www.pandasilk.com/, https://www.lilysilk.com/us/, https://seidenwelt.net/, https://www.bharatsthali.com/, https://leartex.com/, https://www.seidenland.de/,